Tüzüğümüz


PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
   Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin tüzüğü, T.C. Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü İl Hukuk İşleri Müdürlüğünce 09.07.2002 gün ve B.05.1.EGM.4.06.00.12.04 D.(2).06-033-083/02-1147-1107 sayılı yazısıyla onaylandı. Ankara'da yayımlanan Günlük Haber Gazetesinin 15.08.2002 tarih ve 12113 sayılı nüshasında yayımlanarak kesinlik kazanmıştır.
   Madde 1 - Kuruluşu 
   A- "Pir Sultan Abdal Kültür Derneği" adı ile bir dernek kurulmuştur.
   B- Derneğin Genel Merkezi Ankara'dadır.
   C- Dernek gerekli gördüğü yerleşim birimlerinde yetkili makamlardan izin almak şartıyla yurtdışında da şube açabilir.
   D- Derneğin amblemi, yazışmalarda; beyaz zemin üzerine, kırmızı renkte, elinde sazı ile Pir Sultan Abdal’ın siluetidir. Flama, bayrak ve tabelalarda sarı zemin üzerine, kırmızı renkte, elinde sazı ile Pir Sultan Abdal’ın siluetidir.
   Madde 2- Derneğin Amacı
   Pir Sultan Abdal'ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda sosyal, kültürel çalışmalar yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere, tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik, hukuk devleti ve insan hakları gibi değerlere sahip çıkmaktır.
   Madde 3- Derneğin Yapacağı İşler
   A- Amacı doğrultusunda, konferans, seminer, panel, sempozyum, semah, müzik, saz, tiyatro, halk oyunları, eğitim ile ilgili çalışmalar, araştırma ve her türlü gezi toplantı, temsil sergi, fuar, festival gibi diğer gösteri ve etkinlikleri düzenler, yapar, yaptırır. Ayrıca amacı doğrultusunda yayınlar yapar, yarışmalar düzenler ve ödüller verir.
   B- Pir Sultan Abdal Bilim ve Sanat Enstitüsü kurarak Pir Sultan Abdal ve onunla ilgili yapılan araştırma ve eserleri dünyaya ve kamuoyuna tanıtıp yayar.
   C- Pir Sultan Abdal'ın yaşadığı yer olan Banaz köyünde ve diğer yerlerde kültür etkinlikleri ve anma toplantıları düzenler, buna alt yapı oluşturur. Banaz köyünde bir Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi yapımı için çalışır. Banaz köyünde bulunan Pir Sultan Abdal anıtının bakım ve çevre düzenini yaptırır, korunması ve kalıcılığına çalışır.
   D- Çalışmaları ırk, dil, inanç, cinsiyet ve siyasal görüş ayırımı gözetmeden sürdürür.
   E- Amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Üst kuruluşlar oluşturulmasına çalışır, öncülük eder.
   F- Üyelerin sportif ve çevre korumacı çalışmalar yapmasını sağlar, lokaller açar.
   G- Amacı doğrultusunda çalışmalar yapabilmek için üyeleri dışında ve üyelerinden çeşitli komisyonlar oluşturur.
   H- Üyelerine maddi yardımda bulunur. Başarılı ve yardım gereksinimi olan gençlere burs verir.
   I- Dernek amaçları doğrultusunda taşınır ve taşınmaz mal alır, satar, kiralar ve kiraya verir. Bu malların üzerinde her türlü hakları koydurup, işletebilir ve inşaat yaptırır.
   J- Amaçlarını gerçekleştirmek için yardım sandıkları ve vakıf kurar, kurulmuş olanlara üye olur, gerekirse ayrılır. Ancak hasıl olan kâr payından üyelerine pay dağıtmaz, elde edilen kâr tüzük amaçlarına uygun olarak kullanılır.
   K- Yardım toplama yasası ve ilgili yasal düzenlemelerin hükümleriyle bu tüzüğe uygun olarak yardım, bağış alır, verir ve şartlı, şartsız vasiyetleri kabul eder.
   L- Cem ve kültür evleri ile kültür merkezleri açar, açtırır ve inşa eder.
   M- Dernek Genel Merkezi ve şubeleri ihtiyaç duydukları sayıda personel istihdam edebilirler.
   N- 2. Maddede belirtilen amacını gerçekleştirmek için diğer dernekler ve kurumlarla birlikte federasyon kurar, kurulu federasyonlara üye olur.
   Madde 4- Dernek Üyeliği
   A- Dernekler Yasası'nın öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş 18 yaşını bitirmiş olan herkes derneğe üye olabilir.
   B- 18 yaşından küçük olanlardan derneğin kültür ve sanat çalışmalarını izlemek ve katılmak isteyenler; ebeveyni (Ana, baba ya da yasal temsilcilerinin) yazılı iznini alarak ve dernek yönetiminin oluru ile katılabilir.
  
   Madde 5- Derneğe Üye Olma
   Üye olmak isteyenler, bulundukları yerlere en yakın şubeye veya Genel Merkeze başvurur ve iki üyenin önerisi ile giriş bildirimi doldurulur. Şube yönetimi kurulları 30 gün içinde başvuruları karara bağlar ve her ayın sonunda Merkez Yürütme Kuruluna bildirir. Aday üyeler, MYK tarafından 30 gün içinde üyelikleri onaylandıktan sonra seçme ve seçilme hakkını kazanmış olurlar.
   Madde 6- Üyenin Hak ve Görevleri
   Dernek üyelerinin seçme ve seçilme hakları vardır. Üyelik ödentisi yıllık 12.000.000-TL'dir. Ödentisini ödemeyen üyelerin seçme ve seçilme hakkı yoktur.
   Madde 7- Üyelikten Çıkarma
   Her üye ayrılma isteği yazılı olarak bağlı bulunduğu şubeye bildirmek koşuluyla dernekten ayrılabilir.
   Madde 8- Üyelikten Çıkarılma
   Üyelikten çıkarılma koşulları oluştuğunda, üyenin bağlı bulunduğu Şube Yönetim Kurulu kendi görüşünü de ekleyerek bu isteği Genel Yönetim Kuruluna iletir. Genel Yönetim Kurulu üyelikten çıkarılma isteğini karara bağladıktan sonra konuyu Disiplin Kuruluna gönderir. Ayrıca Genel Yönetim de herhangi bir üyenin dernek üyeliğinden çıkarılmasını isteyebilir. Bu istemini Disiplin Kuruluna iletir. Disiplin Kurulu üyenin savunmasını alarak konuyu inceler ve karara bağlar. Disiplin Kurulunun aldığı üyelikten çıkarma kararı kesindir. Ancak Disiplin Kurulunun bu kararına karşı çıkarılan üye Genel Kurulda itiraz edebilir. Disiplin Kurulu ihraç istemiyle kendisine gönderilen üye hakkında 30 gün içinde karar vermek zorundadır.
   Madde 9- Üyelikten Çıkarılma Nedenleri
   Üyenin dernek amacına aykırı söz ve davranışlarda bulunması,
   Dernek çalışmaları her ne şekilde olursa olsun aksatmakta olması,
   Dernek kurullarında hakkını arama yolunu hiçe sayan, dernek tüzel kişiliği ve yöneticileri aleyhine basın ve görsel yayın organlarında demeç vermeleri.
   Madde 10- Üyeliğin Düşmesi
   Aşağıdaki hallerde üyelik Genel Yönetim Kurulunca düşürülür.
   a) Üyenin ölmesi,
   b) Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliği ilişkin koşulların yitirilmesi,
   c) Üyelik ödentisinin tebligata rağmen 30 gün içerisinde ödenmemesi.
   Madde 11- Derneğin Merkez Organları
   a) Merkez Genel Kurulu
   b) Genel Yönetim Kurulu
   c) Merkez Yürütme Kurulu
   d) Denetleme Kurulu
   e) Disiplin Kurulu
   f) Danışma Kurulu
   Madde 12- Merkez Genel Kurulu
   Merkez Genel Kurulu, derneğin en yetkili organıdır. Doğal ve seçilmiş delegelerle toplanır.
   a) Doğal delegeler;
   * Genel Yönetim Kurulu,
   * Denetleme Kurulu,
   * Disiplin Kurulunun asıl üyeleri,
   * Şube Yönetim Kurulu Başkanları,
   * Derneğimizin Kurucu üyeleri ve Eski Genel Başkanları, Merkez Genel Kurulunun doğal delegeleridir.
   b) Seçilmiş delegeler;
   Şubenin Genel kurulunda 50 üye için 1 delege seçilir. Genel Kurul delegesi olarak hesap edilir.
   Madde 13- Merkez Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri
   a) Genel Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulunu seçmek,
   b) Dernek tüzüğünü değiştirmek,
   c) Genel Kurulca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirerek kabul etmek ya da haklarında dava açmaya yetki vermek. Yeni dönemin çalışma programını saptamak.
   d) Yönetim Kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek.
   e) Derneğe gerekli taşınmaz ve taşınır malların satın alınması, satılması, ipotek edilmesi veya ipoteğin çözülmesi, bağışlanması veya devredilmesi hususlarında Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek.
   f) Dernekten çıkarılan üyelerin itirazını incelemek ve karara bağlamak.
   g) Dernekler yasası ve diğer ilgili mevzuatta Genel Kurulca yapılması belirtilen görevleri yerine getirmek ve görev ve yetkisine sahiptir.
   Madde 14- Genel Kurul Toplantıları
   1- Olağan Toplantı: Merkez Genel Kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki türlü toplanır. Olağan toplantılar iki yılda bir yılın ilk 3 ayı içinde yapılır. Dernek organları 2 yıl için seçilir.
   2- Olağanüstü toplantılar: Genel Yönetim veya Denetleme Kurullarının gerekli gördüğü hallerde ya da delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine Genel Kurul olağanüstü toplanır. Denetleme Kurulu veya delegelerin beşte birinin yazılı isteğine rağmen Genel Kurul bir ay içinde toplantıya çağrılmazsa dernekler yasasının son fıkrası hükümleri uygulanır.
   Madde 15- Genel Kurullara Çağrı ve Yeri
   1- Toplantıya Çağrı: Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesini düzenler Genel Kurula katılacak delegeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan ederek toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk saptanmaması nedeniyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Toplantının yapılacağı gün saat ve yer toplantı gündemi toplantı gününden en az 15 gün önce mahallin mülkiye emirliğine yazı ile bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak delegeleri gösteren liste de eklenir. Toplantı başka nedenlerle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma nedenleri de belirtmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek delegelere duyurulur. Şube Genel Kurulları aynı çağrı yöntemleri uygulanır.
   2- Toplantı Yeri: Merkez Genel Kurulu dernek merkezinin, Şube Genel Kurulu şubenin bulunduğu yerde yapılır.
   Madde 16- Toplantı Yeter Sayısı
   Genel Kurul dernek tüzüğüne göre, kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
   Madde 17- Toplantının Yapılışı
   Dernek Genel Kurul toplantıları ilanda belirtilen ve mahalli en büyük mülki amirliğine bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. 18. madde de belirtilen tam sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Hükümet komiserinin toplantıya gelmemiş olması toplantının ertelenmesini gerektirmez. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, yeteri sayıda başkan yardımcısı ve yazman seçilir. Toplantıyı Divan Heyeti yönetir. Toplantı sonunda tüm tutanaklar ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.
   Madde 18- Toplantıda Görüşülecek Konular
   Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
   Madde 19- Genel Kurulda Oy Verme ve Karar Alma Usulü
   Gene! Kurula ancak 12. madde de gösterilen delegeler katılabilir ve oy kullanabilir. Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Eşitlik halinde yeniden oylama yapılır. Dernek organlarının seçimi gizli oy, sürekli açık sayım ve döküm usulü ile yapılır.
   Madde 20- Genel Yönetim ve Merkez Yürütme Kurulun Oluşumu
   Genel Yönetim Kurulu 21 asıl, 21 yedek üyeden oluşur. Genel Kurulca 2 yıl için seçilir. Merkez Yürütme Kurulunu, Genel Yönetim Kurulu kendi içinden seçerek oluşturur. Genel Yönetim Kurulu ayda bir olağan, ayrıca Merkez Yürütme Kurulu veya Genel Başkanı ya da Genel Yönetim Kurulu üyelerinden 7'sinin çağrısı üzerine olağan üstü olarak toplanır. Genel Yönetim Kurulu ilk toplantısında Genel Başkan, Genel Sekreter, Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri, Kültür ve Sanat Sekreteri, Basın-Yayın Sekreteri, Halkla İlişkiler Sekreteri, Örgütler Arası Eşgüdüm Sekreteri, Hukuk Sekreteri, Genel Sayman olmak üzere 9 kişilik Merkez Yürütme Kurulunu seçer. Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkileri bir yönetmelikle düzenlenir. Özürsüz olarak üst üste 3 toplantıya gelmeyen üye çekilmiş sayılır. Bir sonraki toplantı tarihi, toplantı bitiminden veya önceden toplantıların ayın hangi gününde yapılacağını belirler.
   Madde 21- Genel Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
   a) Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları uygulamak,
   b) Derneğin bütçesini uygulamak yeni bütçeyi tasarlamak ve kayıtları yürütmek,
   c) Dernek Genel Kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak,
   d) Genel Kurul toplantıların gündemini hazırlamak,
   e) Dernek şubelerinin açılmasına-kapatılmasına karar vermek ve şube kurucularına yetki vermek.
   f) Derneğin çalışmalarına ilişkin Genel Kurulda alınan kararları yürütmek,
   g) Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler kurmak ve kaldırmak, dernek işlerini yürütmek üzere dernek üyelerinden bir veya bir kaçına görev ve yetki vermek,
   h) Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon, kurul ve komitelerin işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve yürürlüğe koymak,
   ı) Yasadan tüzükten, hazırlanacak iç-yönetmeliklerden ve Genel Kurul kararlarından doğan başka her türlü çalışmaları yapmak,
   j) Gerektiğinde yasa veya tüzük ile kendisine verilen yetkilerin bir bölümünü Merkez Yürütme Kuruluna devretmek görev ve yetkilerine sahiptir.
   k) Bütün uyarı ve çabalara karşın dernek ilke ve amaçları dışında faaliyette bulunmakta ısrar eden ve çalışmayan şube yönetimini görevden alır. Bunların yerine yedek yönetim kurulu üyeleri göreve çağırılır. Şube yönetim kurulu, yedek üyelerin göreve gelmemesi veya yedek üyelerin bulunamaması halinde 15 gün içinde yerine atama yapar, atanan kurul 180 gün içinde şubeyi olağan kongreye götürür.
   I) Genel Kurul kararı alan şubeler; Genel Kurul kararını ve üye hazirun cetvelini MYK'nın onayına sunar. Hazirun cetvelini onaylatmayan şubeler Genel Kurul yapamaz. Yapılanlar MYK tarafından geçersiz sayılır. Ancak aidatlarını ödeyen ve üyelik hakkını kullanmaya, bir engeli bulunmayan kişileri içeren hazirun cetvelini 7 gün içinde onaylar.
   m) Genel Yönetim Kurulu, gerek gördüğü illerde ve bölgelerde il veya bölgede faaliyette bulunan yöneticilerden eşgüdüm komitesi oluşturur. Eş-güdüm komitesi görev ve yetkileri iç yönetmelikle belirlenir.
   n) Derneğin amaçları doğrultusunda taşınmaz mal alır, satar, taşınmazlar üzerinde aynı hakları tesis eder veya kaldırır, kiralar, kiraya verir. Bu mallar üzerinde her türlü tasarrufta bulunur, işletir ve inşaat yapar-yaptırır. Bu yetkiler Genel Merkez Yönetimi Kurulundan yetki almadan şube yönetim kurullarınca kullanılamaz.
   Madde 22- Merkez Yürütme Kurulu:
   15 günde bir olağan ve Genel Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplanır. Genel Yönetim kurulu tarafından alınan kararları uygular. Verilen görevleri yapar ve devredilen yetkileri kullanır.
   Madde 23- Genel Başkan
   Genel Başkan, Genel Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder. Genel Yönetim Kuruluna ve Merkez Yürütme Kuruluna başkanlık eder, gerektiğinde dernek adına demeç verir.
   Genel Başkanın yokluğunda, Genel Sekreter, Genel Başkanın görevini yapar ve yetkilerini kullanır.
   Madde 24- Genel Sekreter
   Genel Sekreter, derneğin bütün işlerinin yürütülmesi ve eşgüdümünü sağlar.
   Madde 25- Genel Sayman
   Genel Sayman, derneğin mali işlerini yürütür ve hesapların tutulmasını sağlar.
   Madde 26- Denetleme Kurulu ve Görevleri
   Denetleme Kurulu 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyeleri Genel Kurulca seçilir. Denetleme Kurulu, Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe uygulamasını ve harcamaları denetler.
   Denetleme Kurulu en az üç ayda bir toplanır. Dernek hesaplarını ve ilgili defterlerini inceler, görülen eksiklikler için Yönetim Kurulunu uyarır. Denetleme sonuçlarını gösteren raporları Genel Kurula sunar.
   Madde 27- Disiplin Kurulu
   Disiplin Kurulu 5 asıl, 5 yedek üyeden oluşur. Disiplin Kurulu üyeleri Genel Kurulda seçilir. Disiplin Kurulu, disiplinsizlik savı ile sevk edilen üyenin durumunu inceler ve sevk edilene savunmasını yapması için tebligat yapıldıktan sonra 30 gün içinde karara bağlar.
   Madde 28- Danışma Kurulu
   Danışma Kurulu, Genel Merkez Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulları ile Şube Başkanlarından veya Şube Yönetim kurulunca görevlendirilen yönetim kurulu üyesinden ve eski Genel Başkanlarından oluşur. Danışma Kurulu yılda en az 4 kez yapılır. Gerek görüldüğünde Genel Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır.
   Madde 29- Disiplin Cezaları
   Disiplin Kurulu aşağıda yazılı disiplin cezaları verebilir.
   a) Uyarma,
   b) Kınama,
   c) Geçici çıkarma,
   d) Üyelikten çıkarma,
   Madde 30- Şubelerin Kuruluşu
   Genel Yönetim Kurulu gerekli gördüğü yerlerde şubeler açabilir.
   Bu Kurulca yetkili kılınan en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin bağlı bulunduğu en büyük mülki amire yazıyla başvurur.
   Bu yazıda kurucuların adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, işi, ikametgahları ve uyruğu ile şube merkezi adresinin bildirilmesi ve dernek tüzüğünden iki örnek ile yetki belgelerinin eklenmesi zorunludur.
   Madde 31- Şubenin Organları
   Şubenin organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulundan oluşur.
   Madde 32- Şube Genel Kurulu Görev ve Yetkileri
   Şube genel kurulu, şubeye kayıtlı üyelerden oluşur. Şube genel kurulları, olağan toplantısını, iki yılda bir, yılın son üç ayı içerisinde bitirmek zorundadır. Yeni kurulan şube en geç altı ay içinde genel kurulunu yapar.
   a) Şube Yönetim Kurulunu, Denetleme Kurulunu, Merkez Genel Kurulu delegelerini seçer.
   b) Genel kurulca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirerek kabul etmek ya da haklarında dava açmaya yetki vermek, yeni dönemin çalışma programlarını saptamak.
   c) Yönetim kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp aynen ve değiştirerek kabul etmek.
   d) Derneğe gerekli taşınmaz ve taşınır malların satın alınması, satılması, ipotek edilmesi veya ipoteğin çözülmesi, bağışlanması veya devredilmesi hususlarında şube yönetim kuruluna yetki vermek.
   e) Şube genel kurulları, Merkez Genel Kurullarının toplantı yöntemiyle çağırılarak toplanır.
   Madde 33- Şube Yönetim ve Denetleme Kuruluç
   Şube Yönetim Kuruluna, Şube Genel Kurulu tarafından 7 asıl, 7 yedek üye seçilir. Şube Yönetim Kurulu kendi arasından başkan, sekreter ve saymanını seçer. Seçilen bu üç kişi Şube yönetim Kurulu oluşturur. Genel Yönetim Kurulu tarafından görevden alma sonucu atanan Şube Yönetimi en geç 3 ay içinde kendi Genel Kurulunu toplar. Şube Yönetim Kurulları tüm çalışmalarını tüzük, Genel Kurul, Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulunun kararlarına uygun olarak yürütür. Denetleme Kurulu için 3 asıl, 3 yedek üye seçilir. Denetleme Kurulu her üç ayda bir şubenin bütçe uygulamalarını ve harcamalarını denetler.
   Madde 34- Delegeler
   Şubeler, Merkez Genel Kurulunda 12. maddenin (b) bendine göre seçilerek delegelerle temsil edilir.
   Madde 35- Oylama
   Bu tüzükte başka hüküm bulunmadığı hallerde, derneğin bütün organları salt çoğunlukla toplanır, kararlar katılanların çoğunluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı taraf çoğunluğu sağlar.
   Madde 36- Defter ve Kayıtlar
   Derneğin Yönetim Kurulu aşağıda gösterilen defterleri tutar.
   a) Üye Kayıt Defteri: Dernek üyelerinin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, verecekleri aidat miktarları bu deftere yazılır.
   b) Karar Defteri: Yönetim Kurullarınca tutulacak bu defterlere kararlar, tarih ve numara sırasıyla yazılır ve üyelerce imzalanır.
   c) Evrak Defteri: Gelen ve giden evraklar bu defterlere tarih ve numara sırasıyla yazılır.
   d) Bütçe, Kesin Hesap ve Bilanço Defteri: Her yılın bütçe, bilanço ve kesin hesap cetvelleri bu deftere işlenir.
   e) Gelen ve Giden Defteri
   f) Demirbaş Defteri
   Madde 37- Gelirler ve Mallar
   Derneğin gelirleri, ödentileri, bağışları ve dernek yasasındaki diğer gelirlerdir. Amacını gerçekleştirebilmek ve yapacağı çalışmaları sürdürebilmek için dernek taşınır ve taşınmaz mal edinebilir.
   Madde 38- Borç Yükleyen İşlemler
   Derneğe borç yükleyen tüm işlem ve harcamalarda 30.000.000 TL’nin aşılması durumunda Derneğin Genel Başkanı veya Genel Sekreteri ile birlikte Genel Saymanın imzalarının bulunması zorunludur. 30.000.000 TL’yi aşmayan işlem ve harcamalarda Dernek Genel Başkanı, Genel Sekreter veya Genel Saymanın tek başına imzasıyla yapılabilir.
   Madde 39- Makbuzlar ve Harcama Belgeleri
   Derneğin gelir dip koçanları ve sıra numaralı makbuz karşılığında, alınır ve giderleri de belgelendirilir. Dip koçanlar ve sarf belgeleri saklanır. Dernek paraları dernek adına bir bankada açılacak hesapta saklanır. Dernek kasasında, o yıl için memurların maaş kat sayısının 1000 rakamı ile çarpılarak bulunacak miktardan fazla para bulundurulamaz.
   Üye ödentileri şube yöneticileri tarafından toplanır. Toplanan ödentilerin % 40, toplandığı ayı izleyen ayın 20'sine kadar Genel Merkez hesabına gönderilir.
   Madde 40- Dernek Tüzüğünü Değiştirmek
   Dernek tüzüğü Yönetim Kurulunun ya da üyelerin beşte birinin yazılı teklifi ile, Genel Kurul üyelerinin üçte iki kabul oyu ile değiştirilir.
   Madde 41- Derneğin Feshi
   Derneğin feshine Dernek Genel Kurulu karar verir. İlk toplantıda, tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse, ikinci kez toplanmak üzere toplanacak üyeler, sayıları ne olursa olsun fesih konusunu görüşebilir. Fesih hakkında kararlar, hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır.
   Madde 42- Fesih Sonunda Malların Tasfiyesi
   Derneğin feshine karar veren Genel Kurul, dernek mallarının tasfiyesi için bir kurul seçer. Bu kurul, dernek mallarını, alacak ve borçlarını saptar, alacaklarını alır, borçlarını öder. Fesih ve kapatılma halinde elde kalan tüm mal varlığı, derneğin kurucusu olacağı Pir Sultan Abdal Kültür Şehitleri Vakfına devredilecektir.
   Madde 43-Belirtilmeyen Konular
   Bu tüzükte belirtilmeyen konularda Dernek yasasına ve ilgili diğer mevzuata göre hareket edilir.